|
|
|
Kyrkomötet
Ekumenikutskottets betänkande
2006:4
|
|
|
Fyrtio år efter Uppsala 68 – inbjudan till dialogkonferens om globaliseringen
|
|
Sammanfattning
I detta betänkande behandlas motion 2006:10. I motionen föreslås att Svenska kyrkan i samråd med Kyrkornas Världsråd skall inbjuda kyrkor från det globala Syd och Nord till en större dialogkonferens om globaliseringen år 2008 – fyrtio år efter Kyrkornas världsråds generalförsamling i Uppsala 1968. Utskottet finner att de fortsatta samtalen mellan kyrkor i nord och syd om globaliseringen är av stor vikt och att Svenska kyrkan både skall delta i och aktivt stödja processen om globaliseringen inom Kyrkornas världsråd. Utskottet finner dock att det är Kyrkornas världsråd som själva skall formulera var framtida möten i den fortsatta processen skall planeras att äga rum. Utskottet föreslår att motionen avslås. Utskottet menar dock att om det i Kyrkornas världsråds framtida planering visar sig lämpligt att i Sverige anordna ett möte om globaliseringen kan Svenska kyrkan erbjuda sig som värd. Till betänkandet finns ett yttrande från Budgetutskottet.
Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut
1. Kyrkomötet beslutar att avslå motion 2006:10
2. Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att följa den fortsatta reflektionen inom Kyrkornas Världsråd om globaliseringen så att Svenska kyrkan också fortsättningsvis tar aktiv del i denna dialog och ställer resurser till Kyrkornas världsråds förfogande för detta arbete samt, om det är i linje med Kyrkornas världsråds planering, erbjuda att Svenska kyrkan står som värd för ett möte i denna process.
Redogörelse för ärendet
Motionen
Motion 2006:10 av Anna Karin Hammar m.fl., Fyrtio år efter Uppsala 68 – inbjudan till dialogkonferens om globaliseringen
Kyrkomötet beslutar uppdra åt Kyrkostyrelsen att i samråd med Kyrkornas världsråd inbjuda kyrkor från det globala Syd och Nord till en större dialogkonferens om globaliseringen år 2008 – fyrtio år efter Kyrkornas världsråds generalförsamling i Uppsala 1968.
Andra utskott
Budgetutskottet har beretts möjlighet att yttra sig. Yttrande har inkommit från Budget-utskottet, 2006:4y. Yttrandet bifogas som bilaga 1.
Utskottet
Bakgrund
Uppsala 68
Kyrkornas världsråd samlades till sin fjärde generalförsamling i Uppsala 1968 på temat Se, jag gör allting nytt. Vid denna generalförsamling sattes Världen och dess problem tydligt i centrum. Frågorna om internationell ekonomisk och social utveckling fick stor uppmärksamhet mot bakgrund av den politiska situationen i världen. Kyrkorna ställde frågor om sitt ansvar för klyftorna mellan Nord och Syd och mellan fattiga och rika. Generalförsamlingen uttalade sig om att sociala strukturförändringar borde komma till stånd. Fredsfrågan fick också stort utrymme mot bakgrund av Vietnamkriget och det kalla krigets kärnvapenhot. Generalförsamlingen uttalade dock att det utan politisk, social och ekonomisk rättvisa är omöjligt att uppnå varaktig fred i världen.
AGAPE-dokumentet
Vid Kyrkornas världsråds (KV) generalförsamling i Harare 1998 fastställdes att medlemskyrkorna med stöd från KV:s personal skulle inleda en reflektionsprocess omkring globaliseringens ekonomiska utmaningar. Under processen publicerades materialet Lead us not into temptation som grund för kyrkornas reflektion. KV inledde också en dialog med Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken med syfte att klargöra dessa institutioners roll i utvecklingen i fattiga länder. Inför generalförsamlingen i Porto Alegre på temat Gud i din nåd, förvandla världen (februari 2006) ville KV samla upp erfarenheterna från nationella kyrkor och ekumeniska organ kring globaliseringens roll i relation till de växande klyftorna mellan fattiga och rika i världen. En rad regionala konsultationer hölls därför åren 2001–2005. Dessa intog positioner som var starkt kritiska till vad som uppfattades som en ”nyliberal” ekonomisk globalisering ledd av rika länder.
Som ytterligare en förberedelse inför generalförsamlingen i Porto Alegre samlade KV representanter från medlemskyrkor och sociala rörelser för att formulera ett särskilt AGAPE-dokument (Alternative Globalisation Addressing People and Earth). Detta dokument skulle uttrycka den världsvida kyrkans gemensamma syn på den ekonomiska globaliseringen och publicerades i början av 2005 som ett arbetsdokument till generalförsamlingen. Det väckte olika reaktioner hos KV:s medlemskyrkor. Konferensen för europeiska kyrkor (KEK) tillsatte en särskild arbetsgrupp med uppgift att utarbeta ett gemensamt europeiskt perspektiv på globaliseringsfrågorna. Svenska kyrkan var genom Internationella avdelningens policyenhet företrädd i denna arbetsgrupp, som publicerade skriften European churches living their faith in the context of globalisation.
Generalförsamlingen i Porto Alegre ledde varken till dialog eller till samstämmighet kring den världsvida kyrkans syn på globaliseringsfrågorna. Resultatet av mötet var att KV gavs i uppdrag att fortsätta reflektionen kring de frågor som aktualiserades i AGAPE-dokumentet. Bland annat planeras en större sammankomst att hållas någonstans i Afrika i september 2007 med uppgiften att fortsätta det ekumeniska samtalet om globaliseringsfrågorna.
Den nationella nivåns arbete med globaliseringsfrågorna
Svenska kyrkan på den nationella nivån följer frågorna kring globaliseringen främst på kyrkokansliets internationella avdelning i ett arbetslag för globala rättvisefrågor och hållbar utveckling. Det har bl.a. till uppgift att verka för att Svenska kyrkan i frågor om EU:s utvecklings-, handels- och jordbrukspolitik, u-ländernas skulder och strategier för fattigdomsbekämpning påverkar Sveriges och EU:s agerande i EU, i Världshandelsorganisationen (WTO), i Världsbanken och i Internationella valutafonden (IMF). Detta så att allas rätt till mat och utvecklingsländernas inflytande främjas. Genom ett arbetslag för folkbildning och mobilisering vill den nationella nivån också ge underlag och kunskap för engagemang i församlingar och i det svenska samhället kring frågorna om globaliseringen och dess konsekvenser. Inom ramen för detta arbete producerades materialet Globalisering pågår – vad har det med oss att göra?.
Kyrkomötets tidigare behandling av frågor om klyftan mellan fattiga och rika
Vid 2001 års kyrkomöte behandlades en motion om klyftan mellan fattiga och rika (Eu 2001:3, Mot 2001:23). I motionen framhålls den ökande klyftan mellan fattiga och rika såväl nationellt som globalt och kyrkans uppgift att agera i detta sammanhang. Motionären föreslog att Kyrkostyrelsen skulle få i uppdrag att bjuda in olika aktörer i det svenska samhället till samtal om fattigdomsfrågorna. Ekumenikutskottet konstaterade i sitt betänkande att överbryggandet av de växande klyftorna mellan fattiga och rika är en viktig uppgift för Svenska kyrkan såväl lokalt som nationellt och globalt. Vidare att arbetet för social rättvisa är en central del av det kristna uppdraget i världen. Dessa frågor har enligt utskottet en självklar plats inom den kontinuerliga verksamheten på den nationella nivån och inom de nämnder inom vars ansvarsområden dessa ligger. Utskottet föreslog därför att Kyrkomötet skulle avslå motionen. Kyrkomötet beslutade i enlighet med utskottets förslag.
Överväganden
Utskottet vill först uttrycka att kyrkan till sitt väsen är en världsvid gemenskap. Globaliseringen är därför en verklighet som inte är främmande för Kristi kyrka. Kyrkans erfarenheter av att mötas i denna världsvida gemenskap och dela erfarenheter är ett viktigt bidrag till samtalet om den ekonomiska globaliseringens konsekvenser. När kyrkor från olika delar av världen möts för att dela erfarenheter belyser det såväl varje kyrkas ansvar i det lokala sammanhanget som i den globala gemenskapen. Utskottet vill också understryka att arbetet med att bekämpa fattigdom och ge möjligheter för varje människa att leva ett värdigt liv är centralt för kyrkans uppdrag.
Utskottet vill vidare uttrycka att den oenighet som råder inom den ekumeniska rörelsen efter Kyrkornas världsråds generalförsamling i februari 2006 i Porto Alegre, om hur man skall tolka den ekonomiska globaliseringen och dess följder, understryker vikten av att samtalet om dessa frågor fortgår både inom enskilda kyrkor och inom den ekumeniska rörelsen. Utskottet menar vidare att erfarenheterna från AGAPE-processen ger kyrkor i både Syd och Nord anledning att reflektera över hur vi hanterar olika uppfattningar samtidigt som vi delar uppdraget att vara kyrka. Att fortsatt verka för goda former för dialog som rymmer både lyhördhet för andras erfarenheter och bejakande av den egna kyrkans erfarenheter är nödvändigt för den ekumeniska rörelsens framtid.
Kyrkornas Världsråd genomgår efter generalförsamlingen i Porto Alegre en nyorientering i sin struktur och i sitt arbete. Detta inte minst mot bakgrund av behovet av att relatera till kyrkor och samfund som inte är medlemmar i Kyrkornas Världsråd. Den fortsatta dialogen kring globaliseringen sker inom ramen för denna nyorientering.
Utskottet konstaterar alltså att reflektionen omkring globaliseringens följder fortgår inom Kyrkornas Världsråd. Ett möte är planerat att äga rum i Afrika 2007. Utskottet ser denna mötesplats som en i raden av många mötesplatser i den världsvida kyrkan där dialogen om globaliseringen tar form. Utskottet menar att Svenska kyrkan skall ta fortsatt aktiv del i processen och bidra med olika resurser – både ekonomiskt och kompetensmässigt. Utskottet instämmer dock inte i motionens förslag att Svenska kyrkan konkret skall föreslå en konferens i Sverige 2008. Detta kan uppfattas som att Svenska kyrkan vill styra processen. Utskottet menar att motionens förslag är för detaljerat. Det måste vara Kyrkornas världsråds uppgift att formulera hur de möten som planeras i den fortsatta processen skall gestaltas. Om det i Kyrkornas världsråds planering visar sig lämpligt att i Sverige anordna ett möte kring globaliseringen kan dock Svenska kyrkan självklart erbjuda sig som värd.
Utskottet vill också uppmärksamma att en tänkt dialogkonferens i Sverige kring globaliseringen och dess följder måste planeras tillsammans med andra kyrkor i Sverige och att Sveriges Kristna Råds roll då måste vara central. Utskottet vill påpeka att också Svenska Missionskyrkan är medlem av Kyrkornas Världsråd.
Utskottet vill vidare peka på risken att ett så tydligt initiativ som motionen föreslår kan uppfattas som att Svenska kyrkan som en kyrka i Nord inte har förtroende för den process som pågår inom Kyrkornas världsråd och det planerade mötet i Afrika 2007. Motionens intention att anknyta den tänkta konferensen i Sverige 2008 till 40-årsjubiléet av Kyrkornas Världsråds generalförsamling i Uppsala 1968 menar utskottet i sig är en god tanke, men utskottet vill markera att det viktiga är att den fortsatta dialogen kring globaliseringen fortgår i den världsvida kyrkan – inte att detta jubileum som sådant blir av.
Utskottet bejakar motionens beskrivning av nytändningen i det internationella engagemanget inom Svenska kyrkan. Utskottet menar att det är viktigt att erfarenheter från den pågående dialogen mellan kyrkor kring globaliseringen tas tillvara i församlingarnas reflektion kring vad det är att vara en del i en världsvid kyrka.
Utskottet föreslår Kyrkomötet att motionen avslås men vill samtidigt bejaka dess intention att stödja den fortsatta processen med reflektionen om globaliseringen. Utskottet menar att Svenska kyrkan skall ta fortsatt aktiv del i samtalen kring globaliseringen samt erbjuda olika typer av resurser till stöd för denna process. Om det visar sig överensstämma med Kyrkornas Världsråds planering skulle detta också kunna innebära att Svenska kyrkan erbjuder sig att stå som värd för en mötesplats i den fortsatta ekumeniska dialogen om globaliseringen.
Uppsala den 29 september 2006
På Ekumenikutskottets vägnar
Gerd Gullberg-Johnson
Närvarande: Gerd Gullberg-Johnson, ordförande, Inger Olander, Bengt-Åke Gustafsson, Agneta Brandt, Lars Stjernkvist, Mikael Härdig, Anna Lena Wik-Thorsell, Christina Andersson, Inga Alm, Erik A Egervärn, Birgitta Wrede, Angela Boëthius, Berit Nordmark, Margareta Nybelius och Anki Erdmann.
Biskop Erik Aurelius har deltagit i utskottets överläggningar.
Bilaga 1
|
|
|
Kyrkomötet
Budgetutskottets yttrande
2006:4y
|
|
|
Fyrtio år efter Uppsala 68 – inbjudan till dialogkonferens om globaliseringen
|
|
Till Ekumenikutskottet
Budgetutskottet har getts tillfälle att yttra sig över motion 2006:10 Fyrtio år efter Uppsala 68 – inbjudan till dialogkonferens om globaliseringen
Enligt Kyrkomötets arbetsordning skall Budgetutskottets yttrande inhämtas i ärenden av betydelse för verksamhetsinriktning för den nationella nivån. Budgetutskottet yttrar sig över de konsekvenser för inriktningen som förslaget i ärendet innebär antingen direkt genom nya målformuleringar eller arbetsuppgifter för den nationella nivån eller indirekt genom krav på nya resurser eller på omfördelning av resurser för arbetet.
När det gäller inriktningen på arbetet bedömer utskottet bara om förslaget till beslut innebär att arbetet därmed skall bedrivas med en annan inriktning än den som föreslås i Mål- och rambudgetskrivelsen. Utskottet tar inte ställning till i vilken utsträckning ett förslag innebär ett bättre sätt att nå uppsatta mål eller angiven inriktning. Den bedömningen anser Budgetutskottet att Ekumenikutskottet måste göra i sitt betänkande.
När det gäller resurser för verksamhet på den nationella nivån gör Budgetutskottet den samlade bedömningen att Kyrkomötet inte bör medge den nationella nivån ytterligare resurser för att bedriva verksamhet utöver nu föreslagna kostnads- och planeringsramar. Detta med tanke på den ekonomiska utvecklingen som kan antas gälla för kyrkan i stort och också med tanke på de mycket stora ekonomiska problem som många församlingar redan drabbats av eller står inför. Utskottet menar därför att det inte är lämpligt att ge Kyrkostyrelsen nya uppdrag som innebär krav på en utökad kostnadsram.
När det gäller förslaget i motion 2006:10 anser utskottet att förslaget till beslut går att förena med föreslagen inriktning i Mål- och rambudgetskrivelsen. Budgetutskottet anser inte att förslaget motiverar en utökad kostnadsram och menar därför att Ekumenikutskottet, vid ett bifall till motionen, i sitt betänkande därför bör ge Kyrkostyrelsen vägledning i hur resurser för ett verkställande kan frigöras genom förändringar i nu föreslagen verksamhet.
Uppsala den 28 september 2006
På Budgetutskottets vägnar
Marianne Kronberg
Närvarande: Marianne Kronberg, ordförande, Monica Lago, Lars Starkerud, Mats Johansson Flygg, Britas Lennart Eriksson, Kjerstin Sörngård Thulin, Sven Esplund, Thomas Jönsson, Stefan Jonäng, Mats Lindblad, Ulla Samuelsson, Ulla Dahlberg, Bertil Persson, Gustav Thorstensson och Ingemar Karlén.
Biskop Esbjörn Hagberg har deltagit i utskottets överläggningar.
|